Igazin

Hogyan éljünk Igazin?

Ebook vs Könyv

2015. április 16. 09:13 - Igazin

5.jpg

Én imádok olvasni! Annyira imádok, hogy napokat, sőt heteket tudnék azzal tölteni, hogy összekucorodva a babzsákfotelemben csak olvasok és olvasok és olvasok! Az a gondolat viszont sokszor elszomorít, hogy annyi sok-sok könyv van és nekem olyan kevés időm.

Néhány éve bejöttek a piacra az ebookok. Az olvasni szeretők körében elég megosztó kritikát kapott és kap a mai napig, de olyannal is találkoztam (főleg idősebb korosztályból mondjuk), aki szeret olvasni, de nem is hallott a ebookról. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, mint mindennek.

A KÖNYV

A könyv kétségkívül - amióta a nyomtatás létezik - azóta nagy érték. Jó érzés megvenni, jó érzés adni book-club.pngvalakinek, jó érzés kapni valakitől, és jó érzés feltenni a könyvespolcra is. Sok ember gyűjti a könyveket, és nagyon nagy örömforrás, amikor gazdagothat a gyűjteménye. Tehát a könyv legnagyobb hatalma az értékében és a kézzelfoghatóságában rejlik (ami természetesen nem vonatkozik a tankönyvekre :P).

Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy utazott valahova és magával vitt egy könyvet, hogy ne unatkozzon. Mikor azonban ott ült a helyén a buszon, vagy vonaton, nem volt kedve ahhoz a könyvhöz, és csak bámult ki az ablakon. Nagy hátránya a könyveknek, hogy nem cipelhetünk magunkkal tizenötöt, mert nehezek. Továbbá a mai magyar átlag fizetésekhez képest a könyvek drágának számítanak. A prioritások között érthetően keveseknek szerepel az első helyen, hiszen a tévé és az internet gyorsabb és olcsóbb szórakozásnak bizonyul.

AZ EBOOK

4_1.jpgAz ebook nem véletlenül tudta felvenni a versenyt a könyvekkel. Kicsi, könnyű és egy könyvtárat is magaddal hurcolászhatsz, ha ahhoz van kedved. Az olvasmányok letölthetőek az internetről, vagy olcsóbban megvehetőek a boltokban, mint a könyvek. A fiatalabb korosztály (amelyik már szinte nem is olvas) sokkal jobban szereti, mint a könyveket. A képernyője ugyanolyan, mint a papír, így nem károsítja és nem terheli a szemet. A személyes élményen túl, ami szerintem a legfontosabb előnye az ebookoknak az a környezetvédelem. Én imádom a könyveket. Ha fa lennék, akkor könyv szeretnék lenni, ha nagy leszek, de félek, hogy a fák ezt nem feltétlenül gondolják így. A rajtuk és bennük élő állatkák meg végképp nem. Elég sokat tesz az emberiség, hogy kizsigerelje a környezetét. Nagy támogatás, ha könyvek helyett ebookot veszel!
És fákat is ültetsz! :)

Persze az ebook sem tökéletes. Vannak aprócska hibái. Nem minden ebook képes minden fájlt beolvasni, tehát brian-palmer-ebook-environmental-article.pngfigyelni kell arra, hogy ha letöltesz egy könyvet az passzoljon az olvasódhoz. További hátránya a letöltésnek, hogy előfordulhat a sorok összetördelése. Ez nem azt jelenti, hogy nem olvasható, csak azt, hogy mondjuk a bekezdéseket nem látod. Végül pedig, amire nagyon kell figyelni az olvasókkal, hogy mindig legyenek feltöltve! Ez azért fontos, mert ha felülsz a vonatra, bekapcsolod az olvasót, neki kezdesz az olvasásnak és a két órás út első öt percében lemerül, az felettébb kellemetlen élmény.

EBOOK FAJTÁK

A piacon számos fajta megtalálható, ami kielégíti mindenki igényét. A legegyszerűbb modellekben nincsenek extrák. Feketefehérek, nincs rajtuk háttérvilágítás, nem érintőképernyősek, nem tudnak csatlakozni a netre. A legmodernebbek pedig tulajdonképpen tabletek, amiket ebook olvasónak címkézve adnak el. Az áruk 15000 és 70000 között mozog. A hirdetős oldalakon pedig kincsekre is lehet bukkani, olcsón és kb. bontatlanul! (Arra viszont érdemes figyelni, hogy olyat vegyünk, amire letöltött könyveket is rá lehet pakolni. Vannak olyan típusok, amire kizárólag bolti vagy webáruházas megvétel után tudod rárakni a könyveket.)

Én személyesen olyan olvasót ajánlok, aminek nincs internet hozzáférése. Ez egyrészt azért fontos, mert ha ott az internet, akkor könnyen elcsábulsz, hogy mondjuk facebookozz. Másrészt ez egy ebook olvasó! Ezt azért veszed, hogy olvass! Ha internetezni akarsz, akkor vegyél tabletet vagy okostelefont. Felesleges pénz kidobás venni egy olyan olvasót, amin netezni is lehet.
A másik fontos dolog, amit nem tudok hova tenni az a képernyőfény. Ezeknek az olvasóknak az az egyik fontos alappilérük (lenne), hogy nem roncsolják és nem fárasztják ki a szemedet, miközben olvasol. Ha rárakod a képernyővilágítást, akkor semmi értelme. Inkább kapcsold fel a villanyt.
Vagyis összefoglalva, ha ebookot akarsz venni, akkor vegyél ebookot, hogy olvashass! Ha pedig tabletet akarsz, akkor vegyél tabletet, ne egy ebook olvasót, amit átalakítasz tabletté.

Nekem egy fapados kis olvasóm van, ami minden igényt kielégít. Jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek:

http://www.wayteq.hu/hu/xbook60w

7.jpg

264 klasszikus művet raknak rá. Kaptam hozzá egy klassz tokot. Feketefehér, nincs plusz világítás, az aksija nagyon sokáig bírja. Képeket is fel lehet rá rakni, amiket be lehet állítani képernyővédőnek. Eredetileg lehetne csatlakoztatni wifihez, és zenét is tudna lejátszani, de van telefonom, amin netezhetek és van mp3 lejátszóm amin zenét hallgatok. Nem lenne értelme lemeríteni ezekkel.
Az egyetlen hátránya, hogy csak mobit és prc-t lehet vele szépen olvasni. (Pdf-t, dejavu-t is megnyit, csak nem optimalizálja a képernyőre.) Szerencsére sok konvertáló van a neten, így már ez sem akkora akadály, mint régen volt. Csak beírod a keresőbe, hogy "from pdf to mobi", és át is tudod alakítani a neked megfelelő formátumra.
Van még egy pici rossz tulajdonsága. Az óra folyton elállítódik benne. Ez valószínűleg csak az enyémre jellemző, viszont ettől nekem személyessé, emberivé válik. Olyannak szeretem, amilyen.

Kellemes olvasást kívánok mindenkinek! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igazin.blog.hu/api/trackback/id/tr767372450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása