Igazin

Hogyan éljünk Igazin?

Édes álom, friss ébredés...

2016. október 10. 17:35 - Igazin

Szinte nincs is olyan ember, aki ne tudná, hogy milyen úgy felkelni az ébresztőre, hogy fáradtabbak vagyunk, mint, ahogy lefeküdtünk. Összegyűjtöttem néhány ötletet, hogy hogyan érhetjük el, hogy a reggeli, őszi napsugarak kipihenten és ellazultan találjanak minket.

  1. Készíts napirendet és igyekezz betartani azt! Ugyanabban az időben érdemes lefeküdni és felkelni, ezáltalmaxresdefault.jpg a biológiai óránk tud mihez alkalmazkodni, és sokkal könnyebb lesz reggel felkelni.

  2. Nyilván mindenki tudja, hogy a mozgás mennyire fontos. Ha csak szellemileg fáradsz el, a tested nem biztos, hogy alvás üzemmódba tud kapcsolni. Ha egy teljes edzésre nincs is időd, tusolás előtt csinálj néhány felülést és fekvőtámaszt! Nem tilos tévénézés közben csinálni őket! Ha a szerencsésebbek közé tartozol, és megengedheted magadnak, hogy sétálj 20 percet (sétálhatsz a pároddal vagy a kutyáddal is), akkor már sokat tettél azért, hogy mélyebben, ellazultabban és pihentetőbben tudj aludni.

  3. Gondolom százszor hallottad már a nagymamádtól vagy az anyukádtól, de azért leírom én is, hogy vacsorára valami könnyűt válassz. Lehet, hogy pillanatnyilag nagyon csábító a megmaradt töltött káposzta vagy egy szelet csoki torta, de nem éri meg az a néhány perc élvezet, hogy elrontsa az egész éjszakád.
    o-get-up-early-570.jpg
  4. Még ha a dohányzók táborát is népesíted, este 19 óra után már szerencsésebb, ha nem gyújtasz rá, vagy ha az nem megy, legalább csökkented az elszívott cigaretták számát. Meg hát ebbe a hidegbe kinek van kedve kimenni?

  5. Ha a stresszel együtt bújsz ágyba, ne csodálkozz, ha nem hagy aludni! A mozgás, a relaxáció, a meditáció, a jóga, egy jó könyv, de a szeretteiddel töltött minőségi idő (a közös tévénézés nem minőségi idő), közös beszélgetés, közös játék segít abban, hogy arra koncentrálj, ami igazán fontos! Bármi is nyomaszt, kérdezd meg magadtól, hogy mekkora jelentősége lesz 10 év múlva!

  6. A forró fürdő igazán el tud lazítani egy hosszú nap után. Még hatékonyabb, ha levendula tartalmú tusfürdőt vagy fürdősót használsz hosszá. Merülj el a vízben, gyújts egy-két teamécsest és engedd el a feszültséget!
    reading-in-bed.jpg

  7. Lazíts zenével! A zene képes rá, hogy egy teljesen más világba varázsoljon. Ha nem egyedül laksz, használj fülhallgatót! Csukd be a szemed és álmodozz!

  8. Olvass! Sajnos elég szomorú, de Magyarországon egy év alatt, egy ember, átlagosan csak egy fél könyvet
    olvas el. Az olvasás kiszakít a megszokásból, fejleszti a szókincsed, a kreativitásod illetve segítheti a személyiségfejlődésed, és növelheti az önbizalmad. Nem utolsó sorban pedig a szervezeted könnyebben ráhangolódik az alvásra, mintha a képernyőt bámulnád.

  9. Írj naplót! Ha összegzed a napod történéseit, kiírod magadból az érzéseket, összegzed, hogy legközelebb mit kellene másképp csinálnod, leírod, hogy aznap milyen sikereket értél el, mire vagy büszke, vagy milyen örömteli események értek, akkor sokkal könnyebben fogsz tudni pihenni. Ennek oka egész egyszerűen az, hogy a fel nem dolgozott érzések, a feladatok, határidők össze-vissza cikáznak a fejünkben, de ha ennek adunk egy keretet, egy struktúrát és leírjuk, más szemszögből láthatjuk azt, ami velünk történt és nem kell félnünk, hogy valamit elfelejtünk.
    letoltes_2.jpg
  10. Ügyelj a szoba megfelelő hőmérsékletére! A test számára a 20 C˚ fok a legideálisabb az alváshoz.


  11. A Tv-t, a laptopot, a telefonodat az alvás előtt 1-2 órával már ne használd, vagy legalább csökkentsd a rájuk fordított időt. A képernyők fénye zavarja a melatonin hormon termelődését, ami az elalvásét segíti.

  12. Igyál levendula vagy citromfű teát, vegyél be magnéziumot, illetve B vitamint! Lehetőleg a gyógyszereket kerüld, mert függőséget okozhatnak!

  13. Mielőtt elalszol, menj el a mosdóba, hogy éjszaka emiatt ne kelljen felkelned és készíts be egy pohár vizet, arra az esetre, hogyha éjjel szomjas lennél!
    letoltes_3.jpg
  14. Ha zajos környéken laksz, használj füldugót és szemmaszkot! Csak arra figyelj, hogy legyen valaki, aki felébreszt, ha esetleg elaludnál! Illetve ilyenkor jól jön a rezgő funkció a telefonon!

 

Szép álmokat! :) 

 

A képek forrása:

http://www.huffingtonpost.com/2015/03/19/spanish-words-no-translat_n_6888110.html
http://problemkidsblog.com/2016/03/11/how-to-stop-night-terrors/
http://www.plushbeds.com/blog/sleep-aids/reading-before-bed-the-natural-sleep-aid/
https://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141222131348.htm
https://www.aliexpress.com/popular/pink-sleep-mask.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9111788169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása